Portal o koži i kosi

Finasterid - lijek protiv ćelavosti, ali...

Finasterid - lijek protiv ćelavosti, ali...

 

S jedne strane, postoji lijek finasterid koji već u svom komercijalnom nazivu sugerira da je  „za ćelavost“.


S druge strane, postoje liječnici koji nikad nisu prepisali ni jednu kutiju tog lijeka, čak niti na izričito traženje ćelavih pacijenata. Paradoksalno, zar ne? Osobito kad se uzme u obzir velika učestalost ćelavosti (androgenetska alopecija) među muškarcima srednje i pozne životne dobi.


Da pojasnimo i zašto je baš finasterid tema  -  tamne strane tog lijeka su tek nedavno dospjele u žižu medija kad se poznati centarfor engleske nogometne reprezentacije javno požalio na neke učinke finasterida koje on smatra poraznim. Muževan lik koji se bavi sportom veoma popularnim među muškarcima je lakoćom probio svojevrstan medijski zavjet šutnje oko tog lijeka.
Finasterid ima niz registriranih nuspojava, baš kao i ostali lijekovi – i one se nalaze tiskane uz pakovanje. No, cijela skupina nuspojava koje se ogledaju u intimnoj sferi muškarca je do sada bila potiskivana u drugi plan. Službena učestalost takvih nuspojava je izražena brojkama oko 2 %. Izgleda da je više vjerojatno da tako mali postotak muškaraca koji uzimaju taj lijek nema tih nuspojava. One su do te medijske afere opisivane, da se slobodnije izrazimo, „sitnim slovima“.  O tome se nerado govori! Što je još gore, za neke od nuspojava se smatra da su trajne odnosno ostaju i nakon prestanka uzimanja lijeka (npr. smanjenje testisa).

 

Ćelavost ostavlja posljedice na psihosocijalnom planu

Razmotrimo načas neku tipičnu situaciju iz smjera liječnika -  pred sobom imamo muškarca mlađe ili srednje životne dobi, duboko zabrinutog zbog ispadanja kose i  s zamjetnim gubitkom kose na postraničnim predjelima vlasišta. Prednji rub prorijeđen i već poprimio konture slova M, a na pitanje da li ima ćelave pretke – odgovor je potvrdan. Dijagnoza je jasna i naravno da je idući korak kako  liječiti njegovu ćelavost. Tipično pitanje liječniku je da li postoji lijek, a diplomatska šutnja je vjerojatno najviše prikladna reakcija liječnika. 


U prvi plan treba istaknuti ćelavost kao, strogo funkcionalno gledano, skoro nebitan nedostatak. Znanstveno, kosa ima doduše desetak funkcija -  od termoregulacije, preko obrane protiv insekata do zaštite od ultraljubičastog zračenja. Ona je preostali dio dlakavog omotača tijela, inače tipičnog za sisavce -  što im je omogućilo preživljavanje ledenog doba.  U slučaju čovjeka, tijekom evolucije se izgubila ta vitalno važna uloga i danas je kosa bitna samo na estetskom planu.
Drugim riječima, ćelav muškarac  nije zbog tog procesa  koji se odvija u njegovom vlasištu u zdravstveno lošijem stanju. Neizravan dokaz - ćelavost se najčešće ni ne spominje u liječničkoj dokumentaciji kad se brojnim pregledima i pretragama inače postavlja cijeli niz dijagnoza i procjenuje opće zdravstveno stanje muškarca.  Što se tiče faktora rizika, eventualno bi se moglo govoriti samo o potrebi zaštite ogoljele površine glave od sunca nekim pokrivalom ili zaštitnom kremom.  I taj predio glave je gubitkom kose izložen štetnim djelovanjima ultraljubičastog zračenja. 


Međutim, na psihičkom ili preciznije rečeno, psihosocijalnom planu, ćelav muškarac je daleko više ranjiv. Znana je pučka izreka da ćelavost „postara“ muškarca za najmanje jedno desetljeće, što utječe neizravno i na njegovu percepciju vlastite pojavnosti i privlačnost kod suprotnog spola. Osim toga, često je ispostavljen zlobnim opaskama ili čak poruzi u društvenoj okolini.

 

Liječenje ćelavosti bi utjecalo na muževnost

 


I sada nastupa trenutak odluke odnosno dvojba liječnika koji pred sobom ima ćelavog, obično psihički već uzdrmanog muškarca. Tipično njegovo pitanje: Da li postoji lijek? Odgovor: Da, ali…


I vrijeme je da pobliže objasnimo taj „ali“ iz naslova.


Ukratko, neki liječnici ni ne prepisuju taj lijek jer će samo donekle usporiti proces ćelavljenja, ali po cijenu ozbiljnih nuspojava koje će dalje psihički „načeti“ ćelavog muškarca i otežati mu spolno funkcioniranje.


Dilema liječnika je napola riješena jer je već spomenuto da ćelavljenje (androgenetska alopecija) ne predstavlja ugrozu zdravlja. Onda se samo po sebi nameće pitanje da li liječenje jednog takvog, relativno bezazlenog, procesa koji je započeo već u pubertetu treba imati još i ozbiljne posljedice na planu spolnog funkcioniranja muškarca. Stalno treba držati na umu opće načelo da učinkovitost nekog lijeka mora biti bitno veća od eventualnih nuspojava na koje možemo računati.


Uostalom, medijski eksponiran slučaj popularnog engleskog nogometaša je razotkrio „spinove“ farmaceutske industrije oko nuspojava finasterida i time je lakša ta, već spomenuta, liječnička šutnja. Što je najgore, liječnicima je bilo jasno skoro sve a priori. Preciznije,  iz same tzv. točke zahvata tog lijeka neminovno proizlazi cijela ta lista kasnijih nuspojava, koje su naposljetku i nedavno svima javno obznanjene.

 


Ćelavost je hormonalno uzrokovana pa i liječenje mora tražiti oslonac na razini hormona 

 

Nasljedne ćelavosti (androgenetska alopecija) nema bez muških spolnih hormona! Stručnom oku je i na fotografijama razvidno kako se mijenja prednji rub vlasišta dječaka kad stupe u pubertet jer  tada počne nagla proizvodnja testosterona.


Muški spolni hormon (testosteron) ima inače cijeli niz pozitivnih učinaka kao što je povećanje mišićne mase. Kad razmatramo samo kosu – onda taj hormon poveća promjer vlasi, povisi proizvodnju loja u lojnicama. Na žalost, predstavlja i neku dugoročnu ugrozu za brojne skupine folikula (mini organa u kojima se proizvodi vlas) smještene na prednjim i postraničnim predjelima vlasišta te na središnjem dijelu. Iz neznanih razloga, oni koji su smješteni na zatiljnim predjelima vlasišta su prirodno otporni na utjecaj testosterona. 


Kako godine prolaze, u nekom bržem ili sporijem ritmu, zbog djelovanja muških spolnih hormona - pojačano ispada kosa s prednjih, postraničnih i središnjih predjela vlasišta. Proces se odvija na razini hormonalnih receptora u mekom oglavku (skalp) i zato su uzaludna sva nastojanja da se preko nekih „čudotvornih“ pripravaka koji se nanose na kosu nekako zaustavi ili bar uspori.
Mini organi koji proizvode vlas ( folikuli) pod utjecajem testosterona, odnosno još moćnijeg derivata - dihidrotestosterona, ubrzano propadaju. Posljedično proizvode sve tanju vlas, a krate se i aktivna razdoblja na račun sve duljeg mirovanja. Naposljetku, tako stanjena vlas ispada i folikul (mini organ u kojem se proizvodi vlas) jedno vrijeme zaostane praznog otvora. Nakon nekog razdoblja, propada i on sam odnosno biva zamijenjen vezivnim tkivom, izuzevši žlijezdu lojnicu. 


Slijedom hormonalne uvjetovanosti ćelavosti, lijek finasterid (finasteride)  bi morao iskazivati neko  antiandrogeno djelovanje da bi bio učinkovit.


I tako je kemijski i predodređen - lokalno umanji djelatne koncentracije nekih muških spolnih hormona.  Djeluje na točki pretvorbe jednog muškog spolnog hormona  (testosteron) u nekoliko puta moćniji drugi muški spolni hormon (dihidrotestosteron)  -  tako da koči tu pretvorbu (inhibitor tipa 2  5-alfa-reduktaze). 


Da bi zorno prikazali važnost te pretvorbe u tzv. ciljnim tkivima, poslužimo se opet usporedbom iz svijeta sporta. Kad bi neki sportaš imao nečasne namjere i odlučio se na doping testosteronom – stručnjak koji bi ga kasnije preko biokemijskih analiza otkrio bi mu mogao cinično dobaciti: Da ste znali, bilo bi još efikasnije da ste izabrali dihidrotestosteron (DHT)! Doista, oba hormona su vrlo visoko na antidoping listama i znalac s nečasnim namjerama bi se u startu zato radije odlučio za derivat testosterona, dakle nekoliko puta moćniji dihidrotestosteron (DHT)-  kad već riskira da ga kasnije otkriju.


I da se vratimo na sada već medijski „opjevane“ nuspojave - taj lijek finasterid priječi pretvaranje testosterona u nekoliko puta jači dihidrotestosteron i drugdje, a onda se posljedično mijenjaju spolno određene funkcije i drugih organa, dakle izvan vlasišta.
Gotovo idealan rasplet bi bio ograničiti djelovanje finasterida u tom pogledu (blokade pretvorbe hormona) jedino na vlasište. Onda bi i značajan uspjeh u borbi protiv ćelavljenja bio na vidiku. Na žalost, osim na vlasištu kao tzv. ciljnom organu, finasterid djeluje i na drugim perifernim točkama u tijelu muškarca i posljedično nastaju vrlo neugodne nuspojave, barem iz zornog kuta spolno aktivnog muškarca mlađe ili srednje životne dobi. 


Drugačije rečeno, psihološka cijena liječenja ćelavosti finasteridom zna biti neprihvatljivo visoka, gledano mjerilima muškaraca.  Centarfor se već izrazio,  i to onako baš sebi svojstvenim engleskim slang rječnikom. Time je „demolirao“ strpljivo građenu predstavu o finasteridu, što je inače bio neki marketinški doseg. I kod ostalih, onako humoristički gledano, situacija doista pomalo podsjeća na znani vic kad muškarac zabrinuto vraća kutiju cigareta na kojoj piše velikim slovima: „Pušenje uzrokuje impotenciju!“  pa zatraži od prodavača: Dajte mi onu na kojoj piše: „Pušenje uzrokuje rak!“

 

Nuspojave finasterida na organskom i psihološkom planu


Na planu poremećenog spolnog funkcioniranja, njegove nuspojave bi mogli sažeto opisati kao dijelom psihičke i dijelom organske naravi.


U pogledu psihe, umanjen je spolni nagon i teže  se postiže orgazam. U organskom pogledu, dolazi do primjetnog smanjenja muških spolnih žlijezda (testisa) i slabije erekcije muškog spolovila. Posljedično, prorijede se epizode spolne aktivnosti muškarca jer se na slabiji nagon nadovezuje i zabrinutost za spolno funkcioniranje tijekom seksualnog čina te teža ejakulacija.
Slijedom nabrojanih nuspojava, jasno da se radi o delikatnoj, intimnoj sferi muškarca gdje je i povjerenje prema liječniku upitno. Zato uopće nije realno očekivati da će se zabilježiti stvarna učestalost takvih nuspojava tog lijeka, a što su onda zgodno iskoristili oni koji taj lijek prodaju.


Nemojmo zaboraviti – znalo se i čak se online tješilo one koji uzimaju taj lijek da uzrok dotičnih nuspojava leži u „glavi“ i to čak preko posebne web stranice. Svojevrstan  dugogodišnji zid šutnje oko nuspojava finasterida, iz smjera industrije lijekova,  srušen je zahvaljujući baš tom igraču nogometa, a veliku ulogu i u tom nastupu je odigrala njegova, kako treneri govore, legendarno „prgava“ narav. 


Sada je i liječnicima donekle lakše u praksi jer mogu ćelavog muškarca koji tvrdoglavo  inzistira na liječenju ćelavosti finasteridom uputiti  da potraži online iskustva jedne takve osobe, koju inače cijene u muškom svijetu zbog sportskih dosega.