Portal o koži i kosi

Rosacea - pogoršanje zimi

Rosacea je kronična bolest lica s crvenilom lica kao glavnim simptomom. Uglavnom se viđa među sredovječnim osobama, s tendencijom pogoršanja u oštrijoj klimi odnosno nakon konzumacije alkohola ili jako začinjene hrane. Crvenilo lica uzrokuje veliku nelagodu u društvenom funkcioniranju bolesnika i smanjuje samopoštovanje. U kasnijoj fazi se naziru i proširene kapilare lica, a tijek bolesti može rezultirati i pojavom mjestimičnih zadebljanja kože odnosno čvorića te naposljetku i proširiti se na nos (gomoljasti nos) i eventualno čak zahvatiti i oko (upala vjeđa i sl.).
 

Bolesti su sklone prvenstveno žene u menopauzi, iako se zapravo teži oblici viđaju u sredovječnih muškaraca. U pozadini se krije pretjerana reaktivnost krvnih žila lica odnosno sumnja se da je uzrok u regulaciji tonusa krvnih žila preko autonomnog živčanog sustava. Postoje i druge spekulacije o uzroku rosaceje, ali se svi slažu da klimatski ekstremi pogoršavaju tijek bolesti. Kako je zimsko razdoblje puno čestih i naglih promjena temperature (iz grijane prostorije na zimsku hladnoću ili obrnuto), mogli bismo zaključiti da je bolesnicima gore zimi. Iako im škode i ljetne vrućine odnosno izloženost sunčevim zrakama, ipak zima dovede više bolesnika u čekaonice. Neki krajevi svijeta, znani po vjetrovitom i hladnom vremenu te pučanstvu svjetlije puti, poput Irske, imaju vrlo visoku učestalost rosaceje. Uvriježio se čak i lokalni naziv za takva otočka lica ružičastih obraza šibana hladnim vjetrom: „prokletstvo Kelta“.
 

Iako se radi o kroničnoj blažoj kožnoj bolesti, baš zbog psihosocijalnog aspekta je važno držati situaciju pod kontrolom. Tome doprinosi s jedne strane liječnik izborom lijekova , ali s druge strane i bolesnik - izbjegavanjem niza faktora koji su već znani „okidači“ rosaceje.
 

Pogoršanju stanja lica u rosaceji doprinose:


1. Klimatska odnosno druga toplinska opterećenja organizma: sunčanje, hladnoća – osobito u vjetrovitim uvjetima, nagle promjene temperature poput izlaska iz prostorija koje su grijane/klimatizirane, pregrijavanja uslijed radnih uvjeta (npr. zavarivanje), vruće kupke, sauna
2. Emocionalno stresne situacije i napadaji panike odnosno tjeskobe
3. Neki lijekovi poput vazodilatatora (šire krvne žile s ciljem liječenja visokog pritiska) ili lokalnih kortikosteroidnih pripravaka, a naročito stimulansi
4. Neka stanja organizma poput menopauze, česte zaduhe odnosno zajapurenosti, kroničnih bolesti pluća ili nakon odvikavanja od pojedinih lijekova koji izazivaju ovisnost
5. Fizički napori, bilo na radnom mjestu (npr. poslovi raznosača ili montera) odnosno uslijed bavljenja sportom
6. Kozmetički preparati: osobito oni koji sadrže alkohol, aceton ili parfimirane sastojke
7. Alkohol i vrući čajevi, kava i topla čokolada
8. Pojedine namirnice: jogurt, kiselo vrhnje, neki sirevi, žumanjak, jetra i pašteta odnosno neki suhomesnati proizvodi, marinirano meso, soja sos, špinat, avokado, ocat, banane, rajčice, smokve, grožđice i dr. Općenito valja izbjegavati vruću i jako začinjenu hranu.
 

Što se tiče lijekova, u blažim slučajevima se počinje lokalnim pripravkom metronidazola. U slučajevima kad bolest nije moguće više držati pod kontrolom samo s lokalnom terapijom, obično se prepisuju tablete antibiotika azitromicina ili nekog iz skupine tetraciklina. Navedeni antibiotici se u ovom slučaju prepisuju zbog djelovanja protiv upale, a ne u njihovoj klasičnoj indikaciji (protiv bakterija). Ako je eventualno zahvaćeno čak i oko, tetraciklini su obično najviše djelotvorni. Neovisno o izboru antibiotika, liječenje traje mjesecima do vidnog poboljšanja.
 

Za prikrivanje crvenila lica su prikladan izbor tzv. kompaktni puderi, a problem u životu je što to obično nije prihvatljivo muškarcima koji imaju rosaceju. U epizodama naglog pogoršanja, mokri oblozi s prokuhanom vodom ili pak posebna voda iz spray doze obično umire stanje. Ljeti je važno zaštititi lice od ultraljubičastih zraka nekim sredstvom s visokim zaštitnim faktorom i po mogućnosti nositi pokrivalo za glavu (slamnati šešir širokog oboda ili kapa sa štitnikom).