Portal o koži i kosi

Psorijaza vlasišta

Psorijaza je nasljedna kronična bolest kože koja zahvaća blizu 1 % pučanstva. U narodu se naziva i ljuskavica. Otpale ljuske iz karakteričnih bjelkasto-odignutih plakova na koži nam inače olakšavaju dijagnosticiranje bolesti – osim u slučaju psorijaze vlasišta gdje se u rijetkim slučajevima mogu pojaviti dvojbe baš zbog ljuski.
 

Zakamuflirana kao “prhut”?
 

Odmah treba istaknuti - osobe koje imaju rođake koji boluju od psorijaze moraju biti pozornije od ostalih na epizode “prhuti”. Vlasište odnosno rub kose je jedna od tri najčešće lokalizacije psorijaze, uz koljena i laktove . U nekim slučajevima, može biti i jedino zahvaćeno mjesto. Tada bi se eventualan zaplet mogao najlakše opisati na konkretnom slučaju. Dakle, imamo pred sobom osobu koja se žali na “prhut” vlasišta i pregledom kože cijelog tijela nismo ustanovili ni jedno žarište psorijaze na tipičnim mjestima poput blizine laktova ili koljena.
Prvo joj moramo postaviti pitanje: “Da li u obitelji imate bliže ili daljnje rodbine s psorijazom?”.
Odgovor: DA – tada je opravdano posumnjati da se psorijaza u dotične osobe “zamaskirano” pojavila pod slikom “prhuti”. Otpale ljuske vidljive na reveru su onda vjerojatna posljedica psorijatičkog procesa.
Odgovor: NE - u tom slučaju se vjerojatno radi o često susretanoj prhuti koja je relativno bezazlen proces . Otpale ljuske su onda odraz epizodne blaže površinske upale gdje gljivičnim kolonijama (koje i inače nalazimo u kosi zdravih osoba) pogoduju nešto deblje mjestimične naslage loja. To stanje se naziva seboroični dermatitis vlasišta. Gljivičine kolonije (P. ovale) uzrokuju površinsku upalu koja rezultira “perutanjem” iz vlasišta.
Ponovimo još jednom: simptomi ponekad sliče, ali je velika je razlika u karakteru i težini bolesti.
 

Smjernice u liječenju i savjeti bolesnicima
 

Ideja vodilja u liječenju vlasišta je ista kao i kad se radi o kožnim promjenama - staviti žarišta (plakove) bolesti pod kontrolu i prvenstveno nastojati da ne dođe do pogoršanja. U slučaju psorijaze, pogoršanje je tendencija eritrodermiji. To je već ozbiljna komplikacija raširenog crvenila kože koja ima ne samo lokalnu nego i kliničku sliku na razini cijelog organizma i ponekad traži boravak u bolnici.
Danas su nam od velike pomoći losioni i šamponi namijeneni baš za liječenje psorijaze vlasišta.Tradicionalni šamponi na bazi katrana su bitno poboljšani i s novim kemijskim formulacijama. Manje prljaju odjeću i što je još važnije – manje isušuju vlasište. Drugim riječima, pogodni su za redovitu uporabu bez straha od prekomjerne suhoće vlasišta. Zbog tog napretka u formulacijama, tek rijetko je preporučljiv prijašnji tzv. izmjeničan režim pranja kose: 1x posebnim šamponom za psorijatično vlasište, 1x običnim šamponom. Takvi moderni šamponi na bazi katrana imaju nekoliko učinaka: smanjuju bockanje i svrbež te djeluju blago keratolitički (pučki rečeno, površinski omekšavaju žarišta psorijaze).
Šamponi su neka polazna točka u liječenju psorijaze vlasišta, ali od šampona ne bi trebali bolesnici baš očekivati “čuda”. Oni, objektivno gledano, pomažu u uklanjanju ljuski i smiruju donekle stanje vlasišta, što u konačnici ima dakako učinak i na psihološkom planu. Dodatno se nakon šamponiranja i ispiranja kose, na psorijatična žarišta nanose kortikosteroidni losioni – bilo sami ili u kombinaciji sa salicilatima. Salicilat je sol kiseline inačes svima znane pod apotekarskim nazivom “Aspirin”. Kortikosteroidi djeluju naglašeno protuupalno – pri čemu učinak ovisi o dozi i jakosti izabranog kortikosteroida. Salicilat pak djeluje tako da izravno, u kontaktu, kemijski omekšava ljuske.
Mogli bismo zaključiti da su moderni šamponi s katranom neki prvi stupanj u liječenju psorijaze vlasišta, a da se onda preko kortikosteroidnih losiona ciljano djeluje na popratnu upalu.
U težim slučajevima je prvenstven cilj u liječenju “omekšati” promjene na vlasištu – kao neki preduvjet da bi protupalni losion uopće mogao ciljano djelovati lokalno. Pola sata prije se ostavi da djeluje smjesa salicata i maslinovog ulja. Danas postoje i posebni tvornički proizvedeni pripravci (pakung) u tu svrhu gdje se unutra, uz salicilate, nalaze i urea odnosno voćne kiseline – sve podređeno cilju što boljeg i bržeg kemijskog omekšanja.
 

Zaključak
 

Mogli bismo konstatirati da je psorijaza na vlasištu nekad bila više nezahvalna za liječenje jer nije bilo tako kvalitetnih pripravaka na tržištu.
Općenito, kad se nanose pripravci na vlasište treba imati na umu da oni moraju doprijeti do kože, a ne ostati na kosi. Psorijatični plakovi u vlasištu su odraz baš bolesti kože (skalpa) i zato treba kružnim pokretima utrljavati losion. Za razliku od običnih šampona s polica trgovina, taj šampon treba utrljavati masiranjem tako da stvarno i dospije do kože (skalp ili meki oglavak).
Kad se radi o vlasištu , specifičnost je da je koža (skalp ili meki oglavak) nešto deblja nego drugdje . Posljedično, u sferi liječenja to može zahtijevati nešto jači pripravak koji će prodrijeti dublje ili pak će biti nužna ponekad zamjena jednog lijeka drugim.
Lokalna suhoća kože, pa čak i suhoća okolnog ambijenta (npr. toplina centralnog grijanja) pogoršavaju psorijazu i ljuske pojačano otpadaju te pojačavaju svrbež. Osušite mokru kosu na zraku i izbjegavajte fen koliko god je to moguće! Naročito za žene vrijedi da se klone frizerskih postupaka poput bojanja kose, trajne ili pramenova jer sve te kemikalije dodatno pogoršavaju stanje lokalnih plakova psorijaze u vlasištu i “isušuju”. Ljuske treba odstranjivati nježnim potezima četke ili češlja, uz što manju silu.