Portal o koži i kosi

2u1 - šamponi s regeneratorom

Namjena šampona i dalje ostaje pranje kose, ali tu nije i kraj očekivanjima od današnje generacije šampona za odrasle. Glavnina ponude na tržištu za odrasle su tzv. 2u1 šamponi - formulacije gdje se kemijskim trikom u momentu ispiranja aktivira regenerator.
 

Pomak s pranja na neke druge kvalitete šampona je vidljiv i u marketingu - pranje kose uopće nije u prvom planu marketinškog boja nego je oglašavanje usmjereno na njihove epitete iz sfere oslojavanja kose. Zaostali slojevi na kosi nakon sušenja se vide odnosno osjete kao poboljšanje nekih svojstava kose (engl. conditioning) . Postoje još uvijek i regeneratori kao posebni proizvodi (leave in, dakle tipa koji ostaju par minuta na mokroj kosi), ali užurbani ritam današnjeg života krije tajnu tako uspješne prodaje 2u1 šampona: pranje kose i poboljšanje svojstava kose u jednom činu, sa samo jednim proizvodom.
 

2u1 šamponi su vremenom čak iznjedrili i jednu pomalo paradoksalnu pojavu. Naime, neke tvrtke su uvidjele da se otišlo predaleko s naslagama na kosi koje ostaju nakon uzastopnih pranja 2u1 šamponima i počele su proizvoditi, uvjetno rečeno, „samo“ šampon - koji ne ostavlja naslage nakon pranja na kosi. Paradoks se ogleda u tome što je jedina funkcija tih, minimalistički osmišljenih „samo“ šampona, da jednokratnim pranjem skinu sve prethodne raznorodne naslage s kose, ili bar većinu njih, te da kupac bude opet spreman potrošiti novac za 2 u 1 šampone.
Proizvođači neizravno time i sami priznaju da situacija mjestimično izmiče kontroli. Nazire se novi problem - prekomjerno regeneriranje vlasi (overconditioning), ali više o tome kasnije...
 

Samo pranje kose nije dostatno
 

Šire gledano, pranje kose nema neki previše sretan ishod - promatrano iz zornog kuta industrije proizvoda za osobnu higijenu odnosno mjereno zadovoljstvom kupca. Netom oprana i osušena kosa je doduše čista, ali prepuna statičkog elektriciteta („bježi“ od češlja), teška za oblikovanje u frizuru, bez toliko željenog sjaja i ponekad se čak doima grubljom na opip nego prije pranja. Znan je „cvilež“ još mokre, temeljito oprane vlasi pod prstima. Šamponi moraju ostaviti dio prirodnih masnoća skalpa odnosno njihova, uvjetno rečeno, snaga pranja, se prilagodi više tome da se odstrani samo masno-prljavi film s vlasi. Tzv. „suho“ vlasište koje mjestimično svrbi, pecka i sklono crvenilu je nešto što žele izbjeći svi proizvođači šampona.
Tenzidi su aktivni sastojci šampona, dakle oni koji doista peru kosu. Neka tradicionalna kombinacija za odrasle bi se sastojala od većim dijelom amfoternih tenzida (blagi za kožu i oči, slabije peru i slabije se pjene) te manjim dijelom anionskih tenzida (bolje peru i bolje se pjene, ne tako blagi).
 

Osim tih aktivnih sastojaka, dodaju se još i pojačivači/stabilizatori pjene, te niz tvari koji služe više u svrhe formulacije koloidne otopine (viskoznost, konzistencija, mikrobiološki inhibitori odnosno konzervansi itd.). Izuzetno je bitan sjaj kose, a to postaje problem u uvjetima pranja u „tvrdoj“ vodi pa se unaprijed dodaju kemijski sastojci koji neutraliziraju Ca++ ione iz vode. Preko limunske kiseline se obično pH šampona zakiseli tako da približno odgovara kiselom pH vlasišta. Kiselost je prirodan štit protiv razmožavanja bakterija odnosno eventualan kemijski pomak prema neutralnom bi pogodovao bakterijama. Zbog mogućnosti kontakta šampona s očima, uvriježilo se držati kiselost šampona nešto manjom nego što bi bilo poželjno samo prema gornjem mikrobiološkom kriteriju - u zoni pH 6 do 6,5 jer to onda manje smeta oku.
 

Pjena ima i nema svoju funkciju, ovisno kako se gleda. Strogo uzevši, pjena nema učinka u pranju odnosno nastaje tamo gore, na nebitnoj granici tenzid/zrak. Pojačana pjena je više ustupak kupcima i njihovim predrasudama da šamponi koji nemaju bogatu pjenu ujedno i loše peru. Dobra strana čvrste i voluminiozne pjene je i tzv. „kontrola pjene“ odnosno pjenu je onda lako držati na rubovima kose - podalje od oka i usta.
 

Poboljšanje svojstava kose
 

Moderan 2u1 šampon sadrži u sebi i do desetak kem. tvari koje ne sudjeluju u fazi pranja nego imaju tek neku svoju funkciju poboljšanja stanja oprane kose. Kosa bi nakon pranja trebala biti sjajna, fina na opip, bez sklonosti zamrsivanju odnosno podatna za oblikovanje u frizuru i sa što manjom elektrostatskom nabijenosti pramenova. Što se tiče nazivlja, sve navedeno pokriva skupna engl. imenica „conditioning“ („conditioner“ kao poseban proizvod). Kod nas je uvriježen francuski pandan tog izraza: regeneracija (i regenerator kao poseban proizvod). Poboljšivači svojstava kose – to bi bio možda najbliži opisni prijevod za cijelu lepezu njihovih funkcija.
 

U kratkim crtama ćemo prikazati samo neke tipične sastojke takvih 2u1 šampona.
 

Jedan dio problema je moguće riješiti preko povećanog sadržaja vlage u kosi odnosno time se umanji statička naelektriziranost kose i poboljša njena podatnost. Humektanti su sastojci 2u1 šampona koji „zarobe“ vlagu u kosi. Biljna ulja (npr. ulje jojobe) bi bila neki tradicionalan izbor za tu ulogu jer su hidrofobna. Ujedno doprinose lakoći rasčešljavanja.
 

Polimeri i silikoni priječe zamrsivanje vlasi i povećaju vizualno sjaj kose.
 

Silikone u novije vrijeme neki proizvođači dosljedno izbjegavaju jer se povećava debljina njihovog filma oko ovojnice vlasi nakon niza uzastopnih pranja. Oni doduše pružaju nenadmašan sjaj i tzv. dry feel ( kosa je veoma ugodna na dodir kasnije, kad je suha).
 

Proizvođači koji se i dalje drže silikona su svjesni tog problema gomilanja naslaga (build up) i zato nude u uvodu već spomenute „samo“ šampone - s jedinom funkcijom ukloniti prekomjeran silikonski sloj na površini vlasi. Prekomjerno oslojenje (overconditioning) povija vlas jer je film oko nje prekomjerne debljine. Kosa se onda teško „slaže u frizuru“ odnosno na opip se čak doima „masno“ – za taj varljiv dojam su odgovorni gornji sastojci za poboljšanje, ako su u previše debelom nanosu.
 

Hidrolizati animalnih ili biljnih bjelančevina (npr. svile) zaglade ovojnicu. Oni su svojevrsna punila za oštećeni keratin odnosno već prethodno kemijski tako sitno „isjeckani“ da pristanu na površinu ovojnice vlasi i tamo zapunjavaju malena oštećenja i pukotine.
 

Termo zaštitu kosi od kasnijeg eventualnog feniranja i kovrčanja pružaju polimeri.
 

Na kraju spomenimo da su moderni 2u1 šamponi vrlo zahtjevni kemijski proizvodi sa složenom formulacijom gdje su neke neke tvari kemijski inkompatibilne s drugima ili ih je teško uskladiti (npr. kationsko anionska problematika) odnosno nose rizik taloga, što bi umanjilo vizualnu privlačnost proizvoda. Neki 2u1 imaju čak i do 70 različitih sastojaka.

2u1 šamponi u svjetlu rizika prekomjernih naslaga na kosi
 

Prvo moramo postaviti pitanje: Da li 2u1 peru i regeneriraju kosu tako učinkovito kao odvojeno šampon i kasnije dodatno utrljan u vlasište regenerator koji se ostavi par minuta na kosi?

Stručne polemike odgovaraju: ne. Potrošači baš i ne haju za taj stav struke i dalje preferiraju 2u1 šampone.
 

Opasnost od prekomjernog regeneriranja kose je nešto što se danas nameće kao neželjeni ishod česte upotrebe 2u1 šampona. Otežali mlohavi pramenovi, varljiv dojam na opip „masne“ kose i teškoće s frizurom su nuspojave česte upotrebe 2u1 šampona. Ako se već upotrebljavaju 2u1 šamponi, onda nema mjesta upotrebi još i regeneratora kao posebnog proizvoda jer to znatno povisi rizik prekomjernog regeneriranja.
 

S druge strane, ako se ipak inzistira na upotrebi regeneratora kao posebnog proizvoda, onda su za prethodno pranje daleko bolji izbor gore spomenuti „samo“ šamponi koji tijekom pranja ne ostavljaju i svoje naslage na kosi.
 

Uputno je i mijenjati šampon tipa 2u1 iz pranja u pranje jer se i time donekle izbjegava rizik prekomjernih oslojenja kose. Naime, različiti 2u1 šamponi ostavljaju za sobom kemijski gledano različita oslojenja pa je onda rizik kumulativnog rasta debljine filma iz pranja u pranje nešto manji.
 

Ako sumnjate da vam je kosa „premlohava“, tj. opterećena naslagama iz prethodnog niza pranja - slobodno posegnite za tim novim „samo“ šamponima . Jednokratnim pranjem takvim šamponom koji ne ostavlja naslage – jednostavno „rasčištite“ situaciju. Uostalom, to im je baš i jedina namjena.