Portal o koži i kosi

Posebnosti \

Posebnosti \"damskog\" brijanja

Kad već postoji posebna tržišna niša proizvoda za damsko brijanje, razmotrimo onda i što bi to moglo  biti toliko različito u sferi brijanja kad se radi o ženama. U kratkim crtama - žene tek epizodno posegnu za britvicom, ali onda briju veću površinu, čine to brzopletije i češće se ozlijede. 

Žene briju 10-20 puta veću površinu kože nego muškarci


Tipičan muškarac svakodnevno brije bradu površine cca 300 cm2, s velikom gustoćom dlake (500/cm2). Te dlake su izrazito pigmentirane i čak tri puta deblje od vlasi.
Žene briju i 10-20 puta veću površinu kožu, doduše ne svakodnevno. Gustoća dlaka  je osjetno manja (60 do 70 po cm2). One nisu ni  tako velikog promjera niti toliko pigmentirane kao dlake muške brade, što ih čini teže vidljivim te obično dostaje brijanje jednom tjedno.
Muškarci se obično briju nad umivaonikom, pred ogledalom.
Ženama je pak brijanje uglavnom  završna faza kupanja ili tuširanja koja se obavlja nad kadom, u nekim manje stabilnim položajima tijela, što poveća rizik eventualnog ozljeđivanja!

 

Žene imaju slabiju tehniku, a briju „problematične“ regije kože


Iz nabrojenog nije razvidna ona glavna razlika – u regiji kože. Naime, brijanje nije samo prerez dlaka. Neka neminovna cijena brijanja je površna mikrotrauma rožnatog sloja kože, naročito ako se britvica prekomjerno pritisne o površinu kože ili se vrši opetovani prolaz oštrice istim područjem (tzv. „izbrijavanje“).
Tehnika brijanja je važna i danas, kad je ergonomskim oblikom britvica kupcu „sugeriran“ pravilan  potez. Muškarci imaju svakodnevnu prigodu za vježbanje tehnike brijanja, ali se to ne bi baš moglo konstatirati za žene. Paradoksalno je da su žene manje uvježbane od muškaraca, a povlače brže poteze prigodom brijanja!


Ipak, znalci će upozoriti da je kombinacija „nespretne“, brzoplete  tehnike brijanja i neadekvatne pripreme kože s gorim posljedicama u ženskom slučaju. Zašto? Zato što je regija lica i vrata jedna od najviše prokrvljenih . S jedne strane to znači da će posjekotine doduše obilno krvariti, ali s druge strane garantira relativno brzo i uspješno zacjeljivanje rana.


U žarištu ženskog zanimanja kad je riječ o brijanju su, slobodno rečeno, regije kože inače znane kao potencijalni izvori problema.


Potkoljenice su relativno slabo prokrvljene (osobito u starosti), koža je tanka  i ispod nje često „prosijavaju“ veće krvne žile. Naročito zahtjevno je brijanje oko gležnjeva i koljena sredovječnih žena. Potkoljenice su poznate po sporom zaraštanju rana, osobito u kasnijoj životnoj dobi.


Koža intimne regije je također tanja, veoma prožeta živčanim završecima (bolno brijanje u slučaju otupjele oštrice) i podložna infekcijama jer postoji priličan broj bakterijskih kolonija (osobito međica). Stidne dlake tzv. bikini zone imaju nešto veći promjer od dlaka nogu i jaku pigmentaciju, a rastu iz različitih smjerova.


Slične konstatacije kao za intimnu regiju vrijede i za kožu pazušnih jama, gdje je dodatna specifičnost vrlo velika gustoća znojnica po cm2 kože. Koža pazušnih jama nema toliko učinkovit kiselkast film, koji priječi razmnožavanje bakterija,  jer su tamo znojnice vrlo aktivne i „razvodne“ ga. U konačnici, takvi lokalni uvjeti pogoduju možebitnim infekcijama nakon brijanja.  Poseban problem u pazušnoj regiji su i eventualne naslage dezodoranta koje nerijetko jako prianjaju uz kožu, što predstavlja barijeru u kasnijem brijanju pazušnih jama gdje onda „zapinje“ britvica.

 

Damske britvice - drugačiji oblik i napadni kut oštrice


Imperativ oblikovanja damske britvice   je da se sve podredi sigurnosti, tj. da bi se u nekim tipičnim uvjetima brijanja, kad se treba nerijetko „protegnuti“ nad kadom, umanjio rizik ozljeda… 


U trgovini uzmite u ruku mušku i damsku britvicu te proučite dobro njihov oblik. Jedan dio razlika je vidljiv prostim okom. 
Damske britvice su nešto veće te imaju dugačke, šire i  više zavojite drške (soft grip), ponekad čak s vodoravnim rebrima. Drška ženskih britvica je s tako oblikovanim protukliznim, širokim valovima baš zbog toga jer mnoge žene imaju naviku hvatati britvicu sa „sapunjavom“ rukom.  Ona je i dulja nego drška muških britvica da bi se lakše dosegnuli gležnjevi. Neki proizvođači su čak došli na ideju u ručku damskih britvica ugraditi spremnik gela za brijanje.


Oku skriven detalj su i veći napadni kutevi oštrica što umanji rizik posjekotina.  Žene bi morale imati na umu taj rizik posjekotina i oku nevidljivog traumatiziranja površnog sloja već pri izboru britvice. Isplati se posegnuti za najviše kvalitetnim britvicama, isključivo s višestrukim oštricama,  koje su namijenjene baš damskom brijanju. Upotreba britvica za muško brijanje nije previše uputna praksa jer je njihov napadni kut oštrice manji, a i hvat kojeg diktira drška je drugačiji. Drugačije rečeno, muška britvica je prilagođena isključivo konturama muške brade. Ona nema dobru vodljivost na drugim regijama kože, a i njen napadni kut oštrice ne pruža izglede za sigurno brijanje izvan regije lica i brade.


Gore iznesenim razlikama treba pridodati i položaj tijela prigodom brijanja. Žene se obično moraju prilično pomučiti da imaju  stalnu vizualnu kontrolu svih dijelova tijela koje briju, u uvjetima kupaonske umjetne rasvjete sa stropa. Muškarcima je sve to mnogo lakše jer se radi samo o bradi i vratu odnosno odrazu u ogledalu. Brijanje potkoljenica i drugih dijelova tijela se ponekad vrši bez precizne vizualne kontrole vođenja oštrice, pučki rečeno „na osjećaj“. Zato damske britvice imaju drugačije određene napadne kuteve oštrica odnosno posebno oblikovan štitnik (guard) – da i takve situacije koje graniče s brijanjem „naslijepo“ prođu što bezbolnije.
Ukratko, razlika između „muške“ i „damske“ britvice bi se mogla svesti na samo jednu riječ – sigurnost!

 

Tehnika brijanja – što manji pritisak i izbjegavati kružne poteze!

 

Kad se govori o sigurnosti brijanja, važna je i tehnika brijanja, ali i stabilnost cijelog tijela. Zato je uputno brijanje izvan kade. Dno kade zna biti zloglasno skliska podloga. Kad se radi o starijim, riskantno je i zbog možebitnih lomova  stajati jednom nogom na mokroj površini kade pa položiti drugu na mokri rub kade. Naročito opasna navada je brijanje nogu dok ležite u kadi punoj vode.  Znatno bolje je stati izvan kade pa prebaciti ručnik preko ruba kade i onda položiti stopalo na takvu podlogu koja neće biti skliska.  Alternativni prijedlog  - izađite iz kade i prekrijte poklopac WC školjke ručnikom pa položite stopalo na takvu široku i stabilnu podlogu.


Općenito, uspješnosti svakog brijanja pogoduje prethodno kupanje i  visoka vlaga zraka. Nanesite pjenu ili gel za brijanje i operite ruku u međuvremenu, dok pjena ili gel stoji cca 1 minutu na koži. Onda, čistom i suhom rukom uhvatite britvicu i započnite brijanjem:  laganim, što dužim potezima „niz“ dlaku.  Izbjegavajte vodoravne odnosno kružne poteze! Moderne damske britvice su zahvalne i zato jer ne traže ponovljene poteze odnosno  već prvim prolazom višestrukih oštrica se „rješava problem“. Dugi potezi s laganim vođenjem britvice su pogodni za velike površine natkoljenica. Kratki, lagani potezi dolaze u obzir samo oko gležnjeva i koljena gdje su eventualne ozljede i najviše neugodne. Damske britvice bi trebale imati i poluzakretnu glavu britvice (pivot)  prvenstveno zbog lakšeg manevriranja oko gležnjeva i koljena, gdje damsko brijanje zna biti prilično zahtjevno.


Dakako, starinsko pravilo da valja izbjegavati otupjele oštrice vrijedi i kad se radi o ženskoj sferi u brijanju. Najviše kvalitetne damske britvice imaju zato kemijske pokazatelje istrošenosti koji promijene boju.


Što se tiče tehnike brijanja, tu i dalje vrijedi: „Vježba čini majstora!“ No, kad već nemaju svakodnevnu prigodu uvježbavati tehniku brijanja kao muškarci, žene bi bar trebale slijediti bar neka modificirana pravila iz sfere muškog brijanja.


Kao prvo, ženska dlaka ne traži toliko močenje (hidrataciju) kao muška jer nije toliko debela! Drugim riječima, dlake su tanje i onda nema potrebe za močenjem tijekom 2-4 minute kao u slučaju muške brade, gdje je prvenstveni  cilj umanjiti silu prereza. Imajte na umu da močenje dlake istodobno razmekša i površne slojeve kože (meki  keratin mjestimično bubri, a znanstveno se to naziva keratomalacija). Koža u tako razmočenom stanju je onda podložnija ozljeđivanju i daleko lakše se otvara put infekcijama. U nekim tipičnim uvjetima, uvjetno rečeno bi taj tzv. „ženski“ kompromis između močenja dlake i očuvanja svojstava površnog sloja kože bio otprilike 1 minutu. Koža ionako još vlažna od kupanja ili tuširanja, a i vlaga okolnog zraka je visoka.  


Žene imaju tendenciju činiti brže pokrete prigodom brijanja i zato je gel neki bolji izbor. Za razliku od tradicionalne pjene, gelovi su ciljano poboljšavani  s  pojedinim sastojcima - vodeći računa o nekoliko aspekata uspješnog brijanja. Kao što bi tenisači rekli, gel je „brža podloga“. Vodljivost  i pospješen kontakt s kožom su komparativne prednosti gela nad pjenom, uz napomenu da nakon okončanog brijanja treba temeljito isprati ostatke gela s koža.  Najviše skupi gelovi za brijanje imaju čak i mikronske čestice teflona, samo  da što lakše klizi brijač. Ako ste skloni alergijskim reakcijama, onda posegnite za gelovima koji nemaju mirisne sastojke i boje. Ono što uvijek valja izbjegavati je upotreba neke priručne sapunske ili šamponske pjene za brijanje, u nedostatku „prave“ pjene za brijanje odnosno gela – što će rezultirati lošim brijanjem, uz visok rizik ozljeda kože.


Još jednom, neka ideja vodilja suvremenog brijanja je istezanje - i dlaka i kože.  Ne pritisak! Što oko znalca zapazi već pogledom na modernu damsku britvicu… Naime, drška je povezana posebnim oblikom vodilica za glavu britvice tako da „amortizira“, tj. ne omogućava sav prijenos prekomjernog pritiska na kožu nego ga rasprši preko savitljivosti. Vodite britvicu tek njenom težinom, eventualno laganim potiskom ako je konkretno riječ o britvici male mase.


Višestruke oštrice modernih britvica prvo  istegnu dlaku i onda sijeku drugom oštricom u tom vremenskom djeliću, dok je još istegnuta od prve oštrice. Osim toga, ispod višestrukih oštrica su tzv. mikroperaje (microfins, fin guard) – nekoliko elastičnih nabora s jedinom zadaćom rastegnuti kožu netom prije nailaska višestruke oštrice. Potrebno je naglasiti da je posve kriva tehnika brijanje kratkim potezima, s jakim pritiskom. Pritiskanje izrazito škodi površinskim slojevima kože, a beskorisno je! Upotrebljavajte blagodati nove generacije višestrukih oštrica , a oslonac te tehnike brijanja nije u pritiskanju nego istezanju dlaka odnosno prethodnom rastezanju kože (stretch).


Britvica bi trebala imati iznad oštrica tzv. lubrikacijsku traku. To je uska traka nekog sredstva za poboljšano klizanje oštrice iza kojeg zaostaje kemijski film na površini kože. Naime, u slučaju opetovanog poteza, taj kemijski film je jedino preostao na koži jer je pjena odnosno gel već uklonjena prvim potezom. Lubrikacijska traka je neka provizorna zamjena za gel ili pjenu.


Tzv. „izbrijavanje“ je naziv za opetovan, često forsiran, prolazak britvice po istom mjestu na koži. Ono je danas bespotrebno, barem kad se radi o novoj generaciji britvica s višestrukim oštricama koje su efikasne već u prvom prolazu. Eventualno, ako je neki dio promakao pozornosti ili nije bio dobar potez – može se još jednom prijeći britvicom preko te površine kože. Međutim, forsirano „izbrijavanje“ vodi samo u nevolje jer ljušti površne slojeve, trga kemijski film masnoća s kože i onda nije daleko do abrazivnih oštećenja, sitnih točkastih krvarenja ili jako izraženog crvenila.  Kasnije lokalne infekcije nerijetko slijede baš nakon forsiranog „izbrijavanja“.


Umjesto zaključka vrijedi malo karikirano istaknuti - pritiskanje britvom i „izbrijavanje“ su definitivno neke antologijske scene iz brijačnica s početka prošlog stoljeća. Današnje britvice briju efikasno zahvaljujući višestrukim oštricama, s vrlo malo pritiska i bez  potrebe za „izbrijavanjem“, uz znatno ugodniji osjećaj i s manjim posljedicama po stanje kože kasnije. Već njihov oblik je podređen sigurnosti u sferi damskog brijanja odnosno „opraštaju“ poteze često nevješte ženske ruke