Portal o koži i kosi

Afroameričke frizure ili tzv. prekomjerno kovrčava kosa

Afroameričke frizure ili tzv. prekomjerno kovrčava kosa

Afričke, afroameričke, karipske i bliskoistočne (jewfro) frizure nisu samo svojim vanjskim izgledom drugačije od onih bijele rase nego postoji i specifika glede njege i pranja. Pomalo diplomatski skupni naziv je „prekomjerno kovrčava kosa“. Iza njega se krije i linija posebnih proizvoda za pranje i njegu takve kose, različita ne toliko  u higijenskom pogledu nego razvijana s ciljem manje kovrčavosti.   Govori se i o tzv. etničkom  tržištu sredstava za pranje i oblikovanje takve kose.


Načelno, takvi proizvodi bi mogli koristiti i osobama bijele rase s izrazito kovrčavom kosom. I njih tangiraju slični problemi glede oblikovanja frizure kao i pripadnike spomenutih rasa.


Geometrijski oblik vlasi je drugačiji


U pozadini tzv. prekomjerne kovrčavosti (engl. excessively curly hair) nailazimo samo na drugačija geometrijska svojstva vlasi. Njihove vlasi su više eliptične na presjeku od vlasi bijele rase. Vodoravni presjek vlasi bijele rase opisuje se uglavnom kao kružan. Ako je eventualno elipsa,  onda redovito manje od 1:1,4.


S druge strane, kad se radi o vlasima spomenutih rasa – redovito elipsa koja se izdužuje i blizu 1:1,9.


Uz povećanu elipsu na vodoravnom prerezu takve vlasi, kovrčavosti doprinose i kratki međusobni razmaci „uvrnutih“ segmenata vlasi zbog kojih nastanu kovrče. Pod velikim povećanjima mikroskopa, vlas bijele rase se doima kao cilindar. Afroamerička vlas pak izgleda kao više puta „uvrnuta“ ovalna šipka. Posljedično je afroamerička vlas nešto više podložna pucanju jer su mjesta gdje je „uvrnuta“ slabije čvrstoće od vlasi bijele rase koja nema takva „uvrnuća“. U slučaju bijele rase, slična „uvrnuća“ i bitno odstupanje od okruglog presjeka se vide jedino kad se radi o stidnim dlakama (od značaja jedino za sudsko-medicinska vještačenja).


I češljevi su drugačiji             

Ako  se vratimo na vanjski izgled - prostim okom vidljive sitne i guste kovrče afroameričkih frizura su zahtjevne za pranje i posebice oblikovanje u frizuru, što i potraje znatno dulje nego kad se radi o bijeloj rasi.


Rijetko se takva kosa održava stalno u prirodnom stanju bujnih sitnih kovrči (afro natural look), a za češljanje takvih frizura onda postoji poseban veoma izduženi i rijedak češalj (afro pick).


Većinom je neki imperativ prvo smanjiti kovrčavost kose jer nakon toga sve ide  lakše s takvim frizurama.  U srednjem i višem društvenom staležu je naročito vidljiv taj trend „ravnanja“ afroameričke kose.  Kako ne bi iznevjerili očekivanja kupaca, proizvođači čak nude pojednostavljenu ljestvicu kovrčavosti N1 do N8. Sukladno prethodnoj procjeni kovrčavosti se onda određuje vrijeme djelovanja kemikalija. N1 znači jednu kovrču na 1 inč (=25,4 mm) duljine, a N8 znači one najviše sitne kovrče gdje ih se nalazi čak 8 po dužnom inču vlasi.


Relaksatori i tzv. „baza“


Za to ciljano tržište se proizvode posebna sredstva koja opuštaju kovrče. Kako se radi o lužnatim pripravcima (uglavnom sadrže NaOH) s  vrlo visokim pH vrijednostima čak do pH = 12, skalp se za to vrijeme mora zaštititi od iritacije kaustičnim sredstvima posebnim zaštitnim premazom koji se naziva parafinska „baza“. Naprednije formulacije za opuštanje kovrči više ne traže takvu prethodnu zaštitu skalpa „bazom“, ali je još uvijek nužno preventivno zaštititi rub vlasišta posebnim gelom (naročito prema uhu i obrvama). Obično ih se ostavi da djeluju na vlasištu 13-18 minuta, rijetko i do 25-30 minuta. Poželjna  osobina takvih pripravaka je kremasta konzistencija jer  omogućava lako nanošenje i kasnije ispiranje.


Neutralizacijski šampon


Nakon desetak minuta kemijskog opuštanja prekomjerno kovrčave kose, slijedi ispiranje i kemijska neutralizacija posebnim šamponom koji je nešto kiseliji nego onaj za pranje kose bijele rase.


Kiselost šampona se inače prilagodi sadržajem limunske kiseline u recepturi. Neka tipična kiselost, kad se radi o većini šampona, kreće se od pH 6 do 6,5. Zapravo bi bila poželjna nešto veća kiselost što se tiče samog vlasišta, ali se ona drži namjerno manjom jer se tako i manje nadraži očna spojnica u slučaju eventualnog doticaja šampona i oka.


U ovom posebnom slučaju, kako se radi prvenstveno o zahtjevu kem. neutralizacije, kiselost tog posebno napravljenog (tzv. neutralizacijskog)  šampona se namjerno poveća  i to čak do pH = 4,0.


Dugotrajno sušenje


Ni tu nije kraj složenom postupku oblikovanja afroameričkih frizura! Slijedi još sušenje fenom  uz istodobno iščešljavanje dugim potezima, što zna potrajati i do 1 h – sve da bi se dostigao toliko željeni cilj manje kovrčave kose.
Dakako da se osim šampona, razlikuju i proizvodi za stilsko oblikovanje te regeneratori koje nalazimo u toj tržišnoj niši.  Kosi smeta lužina jer „otvara“ ljuske kutikule odnosno tako kemijski tretirana kosa je porozna pa je nužno regeneratorima „popraviti štetu“  učinjenu ravnanjem.

 

Na kraju, recimo da se globalno radi o financijski značajnom  i stalno rastućem tržišnom segmentu.


Moramo se i zapitati da li postoji neki utjecaj proizvoda za njegu i pranje afroameričkih frizura i na onaj drugi dio tržišta za kosu bijele rase?


Uporaba biljnih ulja (npr. jojoba, avokado) koja povise stupanj vlage unutar vlasi i poboljšavaju  rasčešljavanje kose je upravo dio te tradicionalne njege kose u afričkim  odnosno karipskim predjelima svijeta i rano je preuzeta u formulacije industrijski proizvedenih šampona.  Osobe s kovrčavom kosom znaju dobro da kovrče „padnu“ kad je maglovito ili vlažno vrijeme. Zato su biljna ulja, koja su hidrofobna i tako zadrže dio vlage unutar vlasi i nakon pranja, neki dobar izbor u tom smjeru veće podatnosti vlasi odnosno kasnijeg lakšeg rasčešljavanja i u slučaju kose bijele rase.


Produljeno feniranje znano oštećuje kosu zbog termičkog stresa i uporaba posebnih polimerskih zaštitnih sastojaka u formulacijama današnjih šampona (povise otpornost vlasi na više temperature) je također neka  tekovina iz tog smjera posebne niše proizvoda za pranje i njegu afroameričkih frizura.  „Uvrnuta“ afroamerička vlas je naime više sklona pucanju na mjestima „uvrnuća“ i zato traži dodatnu zaštitu kod feniranja i češljanja.


 

Galerija