Portal o koži i kosi

\"Nokia\" traži patentna prava za feromagnetsku tetoažu

Finski telekomunikacijski div „Nokia“ je podnio američkom uredu za patente dva patentna zahtjeva u kojima je opisana primjena materijala s feromagnetskim svojstvima na koži odnosno u koži. Namjena im je da posluže kao svojevrstan vibro alarm za telekomunikacijske uređaje iz sfere mobilne telefonije.


Prva inovacija je primjena posebne naljepnice odnosno preciznije -  spray  oslojenje kože (sticker spray) feromagnetskim materijalima preko posebne šablone. Prema predodređenim uzorcima, feromagnetske oznake na koži bi se onda mogle upotrebljavati za indikaciju: primljenog poziva, primljene poruke, istrošene baterije, promjene vremenske zone ili alarm buđenja itd. Moguće je čak i tzv. personaliziranje dolaznih poziva odnosno uzorci sićušnih vibracija na površini kože bi se mogli pripisati različitim osobama koje nazivaju. Lepeza tih funkcija odnosno tzv. personaliziranje poziva bi se postizala preko magnetskog  polja kojeg proizvodi telekomunikacijski uređaj, što bi pobuđivalo feromagnetsku naljepnicu (tj. privremeno spray oslojenje) na koži s jednim ili više kratkih impulsa, nekoliko dugih impulsa ili promjenama u  jačini impulsa. Posljedično bi korisnik takve naprave osjećao kraće ili dulje vibracije ili žmarce na površini kože. Prednost je što bi se postigla veća učinkovitost jer su takva upozorenja uspješna i u bučnim ambijentima odnosno tamo gdje su dosadašnji tonski ili vibracijski alarmi neprihvatljivi zbog nekih drugih okolnosti.


Druga inovacija bukvalno zadire „pod kožu“ odnosno temelji se na tetoaži posebnom feromagnetskom tintom koja bi se unosila u dublje slojeve na već oprobani način „kap po kap“ (pištoljem za tetoaže).


Razlika u odnosu na tradicionalne tetoaže je u potrebi prethodne demagnetizacije feromagnetske tinte, a što se postiže njenim grijanjem na temperaturama preko 700 stupnjeva. Tako  demagnetizirane čestice feromagnetske tinte, naravno ohlađene, bi se zatim unijele u kožu. Nakon toga bi ih opet magnetizirali jakim magnetom prislonjenim na površinu kože, ali sada u skladu s izabranim uzorcima koji bi indicirali neku od već prethodno spomenutih funkcija, nalik onima iz sfere naljepnice odnosno spray oslojenja na koži.


Takva feromagnetska tetoaža je trajne naravi, doduše ne nužno i vidljiva kao tradicionalne dekorativne tetotaže. Feromagnetska „vibrirajuća“ tinta dakako otvara i niz pitanja medicinske naravi. Vjerojatno bi se radilo o vrlo velikom broju korisnika, a onda se mogu očekivati i nerijetke alergijske i ostale reakcije kao i  na tradicionalne tetoaže (koje doduše nemaju takvih feromagnetskih čestica, ali zato ponekad sadrže čak i opasne teške metale).


Očigledno da se telekomunikacijska industrija se više ne zadovoljava klasičnim rješenjem u vidu vibrirajućeg mobitela u džepu korisnika ili tonskog alarma, kojeg može predstavljati i par taktova  znane pjesme: „ I ´ve got you under my skin!“ (Ušla si mi pod kožu!).  Otišlo se i korak dalje pa će taktove te pjesme biti moguće i bukvalno dobiti „pod kožu“, u vidu niza magnetskih impulsa preko fermagnetske tinte. Vrijeme će pokazati da li će naljepnice na koži odnosno čak trajna tetoviranja feromagnetskom tintom postati doista tako popularni postupci kao što sada predviđa „Nokia“, tražeći patentnu zaštitu.