Portal o koži i kosi

Sredstva za zaštitu od sunca u armijskim kompletima

Sredstva za zaštitu od sunca u armijskim kompletima


Medijski smo svjedoci ratova koji se još vode u visokom gorju ili pustinjskom ambijentu, gdje je sunčevo zračenje ne samo vrlo intenzivno nego se još i reflektira od pijeska odnosno snježne podloge. Ne čudi što moderne armije imaju i zaštitna sredstva protiv sunčeva zračenja,  u okviru logističke podrške svojih postrojbi na terenu. I ta zaštita ima drugačiju koncepciju od „civilnih“ sredstava! U asketskim uvjetima ratovanja,  nema mjesta u naprtnjačama još i za takav „luksuz“ nego je zaštita od sunca uglavnom kombinirana sa setom kamuflažnih boja ili pak s repelentom.


U biti, američka mornarica je tijekom II svjetskog rata prva usvojila zaštitna sredstva od sunca kao neki standardan dio opreme. Splavi odnosno čamci za spašavanje su bili opremani, između ostalog, i spremnicima punim tzv. tamnocrvenog veterinarskog vazelina. Taj sastojak je mogao poslužiti i za pospješeno cijeljenje eventualnih rana brodolomaca, žuljeva od veslanja, ali i kao fizička barijera nemilosrdnim zrakama sunca kojima bi bili izloženi brodolomci na pučini, u otvorenim splavima. 


Danas pak nailazimo na cijelu listu zahtjeva za sredstva za zaštitu od sunca koje armije postavljaju pred potencijalne dobavljače, a sve u cilju ispunjavanja specifičnih potreba vojnika na terenu.


Armije koje očekuju globalne zadaće, uključivo tropske predjele, naročito inzistiraju na kombinaciji zaštite od sunca i repelenta. Prema procjenama liječnika američke vojske, insekti prenose čak 7 od 11 zaraznih bolesti koje se smatraju potencijalno opasnim za američke postrojbe na terenu.


Neki od zahtjeva za takvu armijsku kombinaciju repelent/zaštitno sredstvo od sunca su:


- Visok zaštitni faktor (SPF)
- Ne smije ostavljati masan film,
- Ne smije imati intenzivan miris koji bi se širio uokolo i  otkrivao poziciju (zasjede i sl.)
- Mora se što dulje zadržavati na koži odnosno da ne traži opetovano nanošenje
- Mora biti što otporniji na znojenje
- Ne smije imati gorak okus, u situacijama kad se nanosi oko usta, odnosno ne smije „curenjem“ prodirati preko obrva prema vjeđama
- Fotostabilnost odnosno općenito stabilnost čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima
- Agregatni oblik, kompaktnost pakovanja odnosno ambalaža koja odolijeva transportu i kontaktu s drugom opremom vojnika u naprtnjačama
- Niska cijena i dugi rokovi trajanja


Uglavnom, losioni bi bili neka tipična formulacija u tim armijskim kombinacijama - sredstvo za zaštitu od sunca i repelent.


Postrojbe za posebne namjene upotrebljavaju i kombinaciju kamuflažnih boja s već inkorporiranom zaštitom od sunca. To su uglavnom tekući puderi s pridodanim pigmentiranim mineralnim sastojcima koji štite od sunca, a proizvode se u različitim setovima  osnovnih boja (za pustinjske uvjete, za šumovit teren, za trope, za snijegom prekrivene terene itd.). 


I u jednoj i u drugoj formulaciji su mineralni i kemijski sastojci sredstava za sunčanje zapravo „zapostavljeni“ odnosno veći dio formulacije se bazira na odbojnom sredstvu protiv insekata odnosno kamuflažnom koloritu nauštrb sastojaka za zaštitu od sunca.


Zaključno bi se moglo istaknuti da je sretna okolnost što uniforma i kaciga odnosno kapa predstavljaju veoma visoku zaštitu od ultraljubičastih zraka sunca. Vojnici odnosno mornari onda nemaju toliko nepokrivenih  dijelova kože kao civili pa su dostatna i tako skromno zasnovana sredstva za zaštitu od sunca iz armijskih kompleta.
 

Galerija